питання від читача:
"Літні дієти": чи є таке поняття? Які дієти краще впливають на зниження ваги влітку? Оксана

відповідь експерта

Літо – пора, багата на свіжі сезонні овочамі та фрукти, тому влітку худнути легше. Якщо взимку перед моїми пацієнтами постає питання: «Що ж нам їсти, щоб схуднути?», то влітку питання відпадає сам собою. Влітку достатньо овочів і фруктів, ці продукти повинні стати основою річного раціону худне. Але не забуваймо: фрукти – легкі вуглеводи, якщо на них занадто «налягати», можна домогтися зворотного ефекту. Фрукти слід їсти в першій половині дня, не приправляючи цукром або медом.

Деякі дієтологи перед початком дієти рекомендують провести детокс, тобто очищення організму, посидівши 2-3 дня на монодієті з улюбленого сезонного фрукта або овоча.

Рекомендовані фрукти для тих, що худнуть це:

Несолодкі сорти яблук і груш, ягоди (полуниці, чорниці, лохина, малина, ожина, смородина, суниці, агрус), ківі, грейпфрут, апельсин, гранат, ананас (останні 5 позиції можна залишити на осінньо-зимовий період, коли інших фруктів мало, а ці продаються в магазинах весь рік).

Кілька варіантів перекусу.

Фруктові салати:

  1. Одне середнє зелене яблуко + невелика груша + половина апельсина (плоди очистити від шкірки, видалити серцевину і нарізати кубиками). Залити несолодким йогуртом 1-2,5% (80 грамів).
  2. Одне яблуко + одна груша +100 грам вишні (попередньо вийнявши кісточки). Залити несолодким йогуртом 1-2,5% (80 грамів).
  3. «Абрикосова фантазія». Видалити кісточки з 5-6 абрикосів, плоди порізати, додати пів банана + 100 грам чорниці, лохини або суміш сезонних ягід за смаком. Залити несолодким йогуртом 1-2,5% (80 грамів).
  4. «Ягідний бриз». Півсклянки полуниць + півсклянки малини + півсклянки ожини (можна використовувати інші ягоди) + пів банана. Залити не солодким йогуртом 1-2,5% (80 грамів).

Овочі для схуднення корисні тим, що містять велику кількість клітковини, вітаміни А, Е, С, мікроелементи, а у випадку з бобовими – ще й білок. На пережовування та перетравлення клітковини витрачається багато енергії, а втрата енергії – мінус кілограми. За день можна з’їсти близько 500-600 грамів різних овочів (з літніх в пріоритеті огірки, помідори, баклажани, кабачки, капуста, морква, буряк, зелень, цибуля, салат).

Страви з овочів: рагу, соте, овочі на грилі, салати, супи.

Варіанти салатів (як гарнір до м’яса / риби або у вигляді вечірнього перекусу).

  • Грецький (маслини + трохи фети або сиру + огірки + помідори + зелень, можна з додаванням болгарського перцю + олія.
  • Свіжа капуста + морква + зелень + свіжий огірок + олія.
  • Свіжа морква + яблуко + зелень + олія.
  • Шпинат + листовий салат + зелень + свіжий огірок + олія.
  • Огірки + помідори + зелень + олія.

На шляху до схуднення головне пам’ятати про розмір порцій – за один раз не більше 350-400 мл (наприклад: обід – тарілка супу з м’ясом 350 грамів, вечеря – м’ясо 100 грамів + салат 250-300 грамів). Для візуалізації – складіть долоні разом у вигляді чаші – це розмір вашої порції за один раз.

Але овочі та фрукти – це доповнення до білків, які є найважливішою складовою раціону. Джерела білка: м’ясо, риба, яйця, молочні та кисломолочні продукти, бобові.

Влітку ми стаємо більш рухливими, а рух – це життя і шлях до стрункості.

Поділіться корисною інформацією зі своїми друзями: