питання від читача:
Чула про дієту за групою крові? Дійсно існує така? Тетяна

відповідь експерта

Автор системи харчування за групою крові доктор Пітер Д’Адам, вважав що існує зв’язок між групою крові та їжею. На його думку, кожна група крові формувалася в різні еволюційні періоди розвитку людини, під впливом певного типу харчування. Такий стиль харчування позиціонується швидше для загального здоров’я й гарного самопочуття, ніж для схуднення.

Відповідно до теорії харчування за групою крові, між кров’ю та їжею відбувається хімічна реакція за допомогою лектинів*, які містяться в продуктах харчування. (*Лектини – особливі білки, виділені майже з усіх живих організмів, які можуть впливати на рецептори чужих і власних клітин).

Якщо людина їсть продукти, лектини яких не сумісні з антитілами його групи крові, відбувається аглютинація* клітин крові в різних органах і системах, що призводить до розвитку захворювань. (*Аглютинація – склеювання і випадіння в осад).

Сьогодні харчування за групою крові викликає низку питань. Реакція між лектинами продуктів і антитілами груп крові, а також їхній вплив на розвиток різних захворювань не вивчено, тому складно з упевненістю говорити про доцільність дотримання цієї дієти. Якщо коротко, то носіям кожної групи крові рекомендуються певні продукти.

Перша група крові (найдавніша, її представники – нащадки мисливців-м’ясоїдів).

Рекомендовані й корисні продукти: яловичина, баранина, птиця. Деякі крупи (гречка, рис, пшоно, ячмінь), з овочів найбільш корисні помідори. Не рекомендовано: картопля, капуста, баклажани, яблучний і апельсиновий сік, кислі фрукти, маринади, молочні продукти, соя, кава.

Друга група крові (землероби-вегетаріанці).

З м’яса рекомендовано – м’ясо птиці, риба; з овочів – бобові, соя, всі овочі, крім томатів, баклажанів і перцю. Не рекомендовані жирні сорти м’яса (баранина, свинина, яловичина); краще утриматися від ковбас і копченостей. З фруктів варто виключити банани, апельсини та мандарини.

Третя група крові (нащадки кочівників, які харчувалися різноманітно, тому що не перебували довго на одному місці).

Любителі молока. З м’яса найбільш корисними можуть бути баранина і кролятина, з круп – рис і пшоно, всі овочі (крім помідорів, редьки і гарбуза), всі фрукти (крім хурми і граната). Бажано виключити з раціону свинину, гусятину, м’ясо качки, м’ясо бройлера, морепродукти, раків, а також кукурудзяну і соняшникову олію, арахіс, гречку, пророщену пшеницю, жито, ячмінь, зерновий хліб і маслини.

Четверта група (автор дієти вважає її загадкою цивілізації) – добре пристосовуються до будь-яких змін харчування.

З м’яса рекомендована баранина, м’ясо індички, корисна риба (скумбрія, лосось, тріска); всі овочі крім солодкого перцю; фрукти (особливо лимони, ківі і грейпфрути), соя. Слід виключити з раціону яловичину, гусятину, свинину, м’ясо качки, м’ясо бройлерів, креветки, раки, камбалу, оселедець, незбиране жирне молоко, вершкове масло, кукурудзяну і соняшникову олію, гречку, вироби з кукурудзи. З фруктів варто виключити авокадо, апельсини, банани, гранати, ревінь, хурму.

Безумовно, теорія харчування по групі крові, запропонована доктором Пітером Д’Адамо, не позбавлена ​​здорового глузду, але для її наукового обгрунтування необхідні подальші дослідження, спрямовані на вивчення впливу лектинів на розвиток різних захворювань людини.

Поділіться корисною інформацією зі своїми друзями: