питання від читача:
Зараз багато яблук і груш. Чи можна переключитися восени на фрукти, якщо так, то на які, щоб схуднути на 1-2 кг?

відповідь експерта

На думку дієтологів, існує 5 кращих фруктів для схуднення: грейпфрут, ананас, ківі, груша, яблуко.

Поговоримо про груші та яблука, які ростуть в наших широтах, та знайомі й звичні нам змалку.

Яблуко. Багато з нас пам’ятають вислів «яблуко в день – і доктор не потрібен». Яблука – джерело корисностей, в них міститься йод, залізо, клітковина, калій, сірка, бор, фтор, каротин, органічні кислоти, вітаміни А, В, С, Е, Р, пектин (має антибактеріальну дію); в шкірці містяться флаваноіди. У першій польській енциклопедії (ХVII століття) говориться про один із рецептів довголіття – включення в щоденний раціон яблук і волоських горіхів.

Груша. Теж містить багато корисних речовин: фолієва кислота, калій, цинк, фосфор, магній, кальцій, вітаміни А, В, С, Е. Калорійность одного плоду – 50-60 ккал, завдяки його волокнистій структурі швидко настає відчуття ситості. Груші солодші за яблука, але при цьому і груші, і яблука можуть входити в дієтичне меню. Дієта на яблуках і грушах не передбачає відмови від повноцінної їжі.

Для помірного зниження ваги або для підтримання форми можна 1 раз на тиждень проводити розвантажувальні дні, вживаючи 1-1,5 кг яблук або груш і 2-2,5 літра води або несолодкого чаю.

Тим, хто хоче завдяки яблукам і грушам скинути від 2 до 5 кг за тиждень, слід дотримуватися певного меню. Отже, приблизне меню на день:

•М’ясо або риба (нежирні сорти; відварене, запечене або тушковане) 150 гр;

•1 порція несолодкої каші;

•Йогурт або кефір 150 г;

•Яйце варене – 1 штука;

•Овочевий салат – невелика тарілка;

•Овочевий суп (борщ червоний, зелений) – невелика тарілка;

•Не менш 2 літрів рідини (мінеральна вода без газу, зелений чай, відвари трав).

Перераховані продукти розподілити на 4-5 прийомів. У перервах між їжею (через 1,5-2 години) можна з’їдати 2-3 невеликі груші або 1-2 яблука.

Такої дієти слід дотримуватися не більше тижня.

І ще пару слів про фрукти:

•Не рекомендується їсти фрукти натщесерце;

•Перед вживанням фруктів слід зробити паузу не менше 30-40 хвилин після основного прийому їжі;

•Їжте яблука та груші з шкіркою, в шкірці міститься більше активної клітковини, ніж в соковитій м’якоті. Клітковина – харчові волокна, які не перетравлюються в кишечнику, але очищують його.

Поділіться корисною інформацією зі своїми друзями: