питання від читача:
Як правильно дотримуватися дієти при захворюваннях шлунково-кишкового тракту?

відповідь експерта

Захворювання шлунка входять до числа найпоширеніших причин звернення до лікаря. Як і будь-які хронічні захворювання, вони вимагають дотримання чітких дієтичних рекомендацій. Раніше типовими діагнозами при підозрі на захворювання шлунково-кишкового тракту були панкреатит, гастрит коліт. Нині немає проблем з діагностикою, а в арсеналі лікарів різні ліки (в тому числі біодобавки та фітопрепарати). Найбільш поширеними на сьогодні є синдром роздратованого кишечника, гастрит, виразкова хвороба, грижі, панкреатит, холецистит, непереносимість лактози, дивертикуліт, кишковий дисбіоз. Правильно підібрана дієта при будь-якому хронічному захворюванні, в тому числі, при шлунковому, підвищує якість життя пацієнта, до того ж, дає можливість попередити загострення. Сьогодні поговоримо про харчування при хронічному гастриті зі зниженою шлунковою секрецією.

Хронічний гастрит зі зниженою шлунковою секрецією – це хронічне запально-дистрофічне ураження слизової оболонки шлунка. Захворювання має тривалий перебіг, призводить до порушення основних функцій шлунка. Пацієнти скаржаться на важкість у шлунку після їжі, нудоту (особливо при переїданні), відрижку, схильність до діареї, непереносимість молочних продуктів, підвищену втомлюваність.

Якою ж має бути дієта в такому випадку?

  • Хімічний склад дієти:

Квота білка 1,2-1,4 г на 1 кг маси тіла. При анемії квоту білка слід збільшити. Кількість жиру 1,1-1,2 г на 1 кг маси тіла (рослинні олії – 25-30%). Квота вуглеводів – 4-5 г на 1 кг маси тіла, легкозасвоювані вуглеводи: для молодих – не більше 40 г, для літніх людей – не більше 30 г. Кількість прийомів їжі – 5-6 разів на день, невеликі порції їжі (виключити переїдання ), кількість кухонної солі -5-6 г на добу.

  • Рекомендовані страви і продукти:

страви багаті екстрактивними речовинами – м’ясні, рибні, грибні, овочеві навари;

м’ясо і риба (на пару, запечена з овочами), тушковані у власному соку, з додаванням овочевих, фруктових соків, соку лимона, м’ясні та рибні тефтелі;

оселедець;

солоні, мариновані та квашені овочі;

яйця зварені «в мішечок», омлет;

чай з молоком, сир, кисломолочні продукти з підвищеною кислотністю; крупи і макаронні вироби у вигляді каш або запіканок;

тушковані та сирі овочі у вигляді салатів з додаванням зелені, заправлені олією, соком лимона;

чай, кава, овочеві і фруктові соки (наполовину розведені водою);

хліб підсушений, сухарики.

Для корекції секреторної та моторної функції шлунка в раціоні необхідні продукти, які швидко виводяться з шлунка і не вимагають великої кількості шлункового соку. До цих продуктів належать ягоди, фрукти, соки, вино, яблучний оцет, сік лимона. Ці продукти слід регулярно додавати до м’яса і риби, можна також використовувати при приготуванні м’ясних і рибних страв.

Необхідно збільшити надходження з їжею вітаміну С для профілактики раку шлунка, а також для засвоєння в кишечнику харчових мінералів. Вітамін С міститься в лимонах, апельсинах, ківі, чорній смородині, солодкому перці, зелені.

  • Необхідно обмежити жирні страви, адже жирні продукти пригнічують шлункову секрецію, важко і довго перетравлюються при гастритах.

Не рекомендовано вживати гусятину, м’ясо качки та інші жирні сорти м’яса, жирне молоко, яйця вкруту; страви, багаті клітковиною, яка важко перетравлюється – бобові, кукурудза, сухофрукти. Ці продукти довго перетравлюються, на їх підготовку до переходу в дванадцятипалу кишку необхідно виділяти багато ферментів, що є досить складним завданням при захворюванні шлунково-кишкового тракту.

  • Пацієнтам слід приймати їжу невеликими обсягами, добре її пережовувати. При складанні раціону рекомендовані страви, які легко перетравлюються – риба на пару або запечена з овочами, курятина, тефтелі, яєчний омлет, кисло-молочні продукти, підсушений хліб, розваристої каші (гречка, рис) овочі та фрукти без шкіри, дрібно нарізані.

Цих рекомендацій слід дотримуватися і в тих випадках, коли при наявності захворювання шлунково-кишкового тракту необхідно знизити вагу.

Поділіться корисною інформацією зі своїми друзями: