питання від читача:
Деякі дієти передбачають виключення з раціону солі. При чому тут сіль до дієти?

відповідь експерта

Ви, напевно, пам’ятаєте репліку стрункої Людмили Гурченко з однієї радянської комедії: «Сіль – біла отрута, цукор – солодка отрута, а хліб – взагалі смертельний!» Однак ніхто насправді не говорить, що сіль шкідлива. Навпаки, вона необхідна організму для повноцінного функцонуання, проте в розумних кількостях. У попередніх рубриках я озвучувала норми споживання солі. Слід нагадати, що ці норми індивідуальні. Наприклад, людям із серцево-судинними захворюваннями, хворобами нирок, подагрою та іншими захворюваннями кількість солі слід різко зменшити.

Ні для кого не секрет, що всі ми давно «пересолені», адже виробники додають в свої продукти багато солі (адже сіль – не тільки консервант, а ще й природний підсилювач смаку), а ми споживаємо її. При перевищенні споживання солі її залишки накопичуються в організмі, що, зрештою, може призвести до її надлишку, а це загрожує наслідками. Наприклад, в 1 л сечі здорової людини містяться 9 г хлориду натрію. Наприклад, кожен день здорова людина споживає 12 г солі, проте нирками виводиться менше 1 л сечі, отже, в організмі залишається близько 3 г солі. Таким чином, з плином часу порушується баланс натрію і калію, що призводить до набряків. При цьому всі тканини та системи організму отримують велику кількість хлориду натрію, відповідно, знижується вміст кальцію, калію, магнію, заліза і фосфору, що призводить до серйозних порушень. Тільки завдяки дієті з низьким вмістом солі можна уникнути проблем зі здоров’ям і вивести надлишки солі. Саме тому сіль під час дієти вкрай шкідлива і загальмовує процес схуднення. Зменшення вживання солі передбачає практично будь-яка дієта.

І на закінчення – продукти-лідери за змістом «прихованої» солі:

  • Солона риба і рибні консерви. Оселедці від 3900 мг солі; івасі (173 ккал) до 4800 мг. У зернистій ікрі кети (249 ккал) – близько 2300 мг солі, а в тунці натуральному (96 ккал) – 960 мг.
  • Сир Рокфор – 1900 мг солі на 100 г (калорійність 285 ккал). Ементаль (373 ккал) до 1100 мг.
  • Ковбаса, сосиски, бекон … Ковбаса докторська – 828 мг, «Сервелат» – 2300 мг
  • Хліб і хлібобулочні вироби. Житній (181 ккал) близько 600 мг солі на 100 г, пшеничний (195 ккал) – 587 мг, сушки прості – 611 мг.
  • Овочеві консерви. Кабачкова ікра (122 ккал) – 700 мг, квашена капуста (при 19 ккал на 100 г!) – близько 930 мг солі, оливки (175 ккал) – 2250 мг, томатний соус (98 ккал) – 1080 мг.
  • Сухі сніданки та зернові хлібці. Сухий сніданок, готовий до вживання (вівсяні висівки, пластівці) – 350 ккал і 699 мг солі. Кукурудзяні пластівці – 357 ккал і 710 мг солі.
  • Заморожені напівфабрикати (пельмені – 800 мг).
  • Швидкорозчинні і консервовані супи, локшина, пюре (близько 1200-4800 мг)
  • Горішки, сухарики, чіпси, сушена рибка (солоний арахіс -770 мг)
  • Мінеральна вода. У 100 мл «Єсентуки №4» – 290 мг натрію, в «Боржомі» – 200. Випив пляшку – 25-30% денної норми солі отримав.
Поділіться корисною інформацією зі своїми друзями: